Beleggen in huizen is niet nieuw. Al in de vroege Middeleeuwen lieten grondbezitters huizen en boerderijen bouwen die hun lijfeigenen en knechten konden kopen of huren. Dit verdienmodel was lucratief en houdt daarom nog steeds stand. Logisch, want iedereen wil per slot van rekening ergens wonen. Als jij die woonruimte aan kunt bieden, kun je daar gegarandeerd geld mee verdienen.
Waarom beleggen in huizen en niet in ander vastgoed?
Zoals we bij Monopoly hebben geleerd, is de Kalverstraat de duurste straat van het spel. Winkel- en horecapanden leveren hier duizenden euro's per maand op – veel meer dan de meeste huurhuizen. Voor mensen die veel van zekerheid en minder van speculeren houden, is beleggen in huizen echter verstandiger.
Kantoorpanden staan soms jaren leeg, terwijl de kosten doorlopen. Herontwikkeling kan dan duurder zijn dan leegstand. Hetzelfde geldt voor winkel- en horecapanden. Door schommelingen in de consumentenmarkt bestaat het risico dat de huurders de hoge huren niet meer op kunnen brengen: ze gaan failliet en de verhuurder kan naar zijn of haar geld fluiten. Vandaar dat het beleggen in huizen om te verhuren als woonruimte veel meer stabiliteit en inkomenszekerheid geeft.
Wat is een geschikt beleggingspand?
Een geschikt beleggingspand is een pand dat een goed rendement oplevert. Zo zal een huurhuis in de stedelijke gebieden meer opleveren dan een huurhuis op het platteland. De investering zal in het eerste geval echter een stuk hoger zijn. Koop in elke geval een huis dat in goede staat is en laat je grondig voorlichten over plaatselijke bestemmingsplannen en regelgeving. Dit betekent dat je een officiële taxatie laat doen voor je een bod op het pand doet. Zoek hiervoor een erkende taxateur, want anders is de taxatie niet rechtsgeldig. De gratis waardebepaling die veel makelaars aanbieden, is hiervoor niet genoeg. Een jurist helpt je met de regelgeving en de contracten en voor de bestemmingsplannen ga je langs bij het stad- of gemeentehuis. Als het goed is, is de plaatselijke makelaar ook op de hoogte van bestemmingsplannen. Vaak vind je daar ook de andere specialisten.
Zelf bewonen of niet?
Over het algemeen bewoon je je beleggingspand niet zelf. De grote uitzondering vinden we in studentensteden zoals Utrecht. Je koopt bijvoorbeeld een huis voor als je kinderen gaan studeren. Vervolgens maak je een paar mooie kamers, zodat je meerdere studenten kunt huisvesten. Zo sla je twee vliegen in één klap: je kinderen zijn tijdens hun studie onder dak en jij verdient er een tweede inkomen aan.
Onderhoud en beheer van beleggingspanden
Bij het beleggen in huizen kan veel werk komen kijken. Er moeten voortdurend reparaties verricht worden en natuurlijk moet er onderhoud plaatsvinden om het huis in goede staat te houden. Ideaal voor een aannemer of een voormalig timmerman die al dat werk gewend is en de juiste contacten heeft. Voor alle andere verhuurders is het minder leuk.
De beste oplossing is om in dat geval het beheer uit te besteden aan een professionele partij. Natuurlijk, dit kost geld, maar onkundig beheer kost je nog meer geld. Je schiet er niets mee op als je huis vervalt of je huurders een rechtszaak tegen je beginnen.
Aanschaf en beheer van huurhuizen
Verschillende makelaars bieden vastgoedbeheer aan in hun pakket. Dit betekent dat ze het aanspreekpunt zijn voor de huurders, de reparaties verrichten en het contactpunt zijn voor de VVE.
Kijk bijvoorbeeld eens bij makelaardij Domvast voor de aanschaf van een studentenpand in de Domstad of omstreken. Domvast kan je totaal ontzorgen als je besluit te beleggen in huizen.
Bel daarom meteen naar 030-2230231 of mail naar info@domvast.nl om een afspraak in te plannen voor een oriënterend gesprek. We laten je meteen een paar mooie pandjes zien!