Tijdens een financiële transactie is het nooit een goed idee om je mee te laten slepen door emoties. Dat geldt zeker voor de verkoop van jullie gemeenschappelijke huis na de scheiding. Heftige emoties kunnen je dan heel veel geld kosten. Handel de verkoop van je huis zo objectief mogelijk af, of huur een makelaar in die je hierbij helpt.

Je emoties uitschakelen – kan dat?

Misschien ben je zo in shock dat je geen enkele emotie voelt en het je allemaal niet meer kan schelen. Vergis je niet: die emoties zijn er wel degelijk en ze spelen mee in alles wat je doet en denkt in deze moeilijke tijd. Accepteer dat jij je boos, teleurgesteld en verdrietig mag voelen. Accepteer ook dat deze emoties slechte raadgevers zijn bij de verkoop van je huis. 
Wil je het huis zo snel mogelijk kwijt, omdat het allemaal te pijnlijk is? Een slecht idee. Of verkoop je het huis onder de prijs om je ex met een restschuld op te zadelen? Dit is ook niet slim; wanneer jij je mee laat slepen door wraakzucht, kost dat jezelf ook geld. Bovendien laat je jezelf van je allerlelijkste kant zien aan je kinderen.

Maak een plan

Zet alle actiepunten voor de verkoop van je huis op een rijtje. Zoek hiervoor een mediator of vraag een adviesgesprek aan bij een professional. Bij Domvast Makelaars ontvang je een gratis verkoopadviesgesprek. Dit is geheel vrijblijvend. Je bent dan niet verplicht om onze diensten in te kopen, maar je bent al wel weer een stapje verder op weg.

Bedenk dat algemene lijstjes niet zoveel zeggen, omdat ieders financiële situatie weer anders is. Als er kinderen zijn, zal een van de ex-partners vaak in het oude huis blijven wonen.

  • Wat zijn de kosten voor degene die blijft? 
  • Hoe moet de vertrekkende partner uitgekocht worden?
  • Wat is de overblijvende hypotheek en eventuele restschuld?
  • Wat is het huis eigenlijk waard?
  • Wat zijn je nieuwe woonkosten?

Dit zijn maar een paar vragen die spelen. Als je daarbij de stress van de verhuizing en het eventueel afspreken van bezoekregelingen in ogenschouw neemt, is het logisch dat je soms het gevoel hebt dat het teveel wordt.

Houd de regie in handen

Het klinkt misschien paradoxaal, maar het is wel degelijk mogelijk om het werk over te laten aan mensen die de verkoop op een professionele manier op zich nemen, en tegelijkertijd de regie te houden over de verkoop van je huis. Alles staat of valt immers met goede communicatie. Dat is misschien op dit moment niet meer mogelijk met je ex, maar een goede verkoopmakelaar neemt een neutrale positie in. Zijn of haar enige belang is de gunstigste verkoop van jullie huis.

Stap echter niet lukraak met een makelaar in zee, maar vraag om een duidelijk verkoopplan en loop daar stap voor stap met hem of haar doorheen. Een makelaar die iets zegt als: 'Ach mevrouwtje, laat dat maar aan mij over,' neemt jou duidelijk niet serieus. Kies liever een makelaar die jou voortdurend op de hoogte houdt en die de tijd neemt om alles met je te bespreken wat jij wilt en moet weten.

Zie het kennismakingsgesprek met een makelaar als een soort sollicitatiegesprek. Heeft deze persoon kennis van zaken en begrip voor je kwetsbare positie? Heeft deze persoon inlevingsvermogen, maar tegelijkertijd zakelijk inzicht en professionele distantie? Als het antwoord op al deze vragen bevestigend is, dan heb je je makelaar gevonden.

Wat je nu alvast kunt doen

Bij ons kan je alvast een gratis waardebepaling van je huis aanvragen. Zoek ook een financiële adviseur, want het gaat natuurlijk om je hele financiële plaatje na de scheiding.

Blijft een van jullie beiden in het huis wonen? Dan heb je ook absoluut advies nodig. Wat er nu gunstig uitziet, kan in de toekomst immers nadelig voor je uitpakken. In zo'n geval heb je een officieel taxatierapport nodig. Deze taxatie wordt ook door een geaccrediteerde Domvast makelaar geleverd en is rechtsgeldig.

Staat het huis dat je wilt verkopen in Utrecht, Nieuwegein, Maarssen, Houten of de Bilt? Bel of mail dan via de contactpagina van Domvast, dan plannen we een verkennend gesprek voor je in.