Stel je eens voor: je verhuurt je huis omdat je bij je nieuwe vlam woont, maar je huurder heeft al maanden niet betaald. Na weken lang tevergeefs mailen en bellen besluit je langs te gaan en naar binnen te gaan met je eigen sleutel. Wat je daar ziet, tart elke beschrijving. Het huis is vervuild, je meubilair is beschadigd en je huurder is nergens te bekennen. Of erger nog: er zit een boze huurder tussen de troep die meteen de politie belt wegens huisvredebreuk of zijn vrienden op je afstuurt. Dit is de nachtmerrie van elke verhuurder.

Gelukkig wordt deze nachtmerrie zelden werkelijkheid. Het verhuren van een woning is meestal een veilige en beproefde manier om een (aanvullend) inkomen te genereren.

VERHUREN – EEN SIMPELE MANIER OM GELD TE VERDIENEN?

Dit is natuurlijk niet waar. Dat verhuren een makkelijke manier is om geld te verdienen, is een gedachte van randfiguren op de vastgoedmarkt – huisjesmelkers die zoveel mogelijk geld uit hun pand en hun huurders willen persen zonder enige verantwoordelijkheid te nemen.

Als je je huis daarentegen goed onderhoudt en je huurders een goede waarde biedt voor hun geld, dan is verhuren een win-win situatie voor jou én voor je huurders. Jij hebt een vaste bron van inkomsten en je huurders hebben een fijne plek om te wonen.

WAT IS BELANGRIJK BIJ HET VERHUREN VAN JE HUIS?

Net zoals jij een goede huurder zoekt, is de goede huurder op zoek naar jou. Jullie vinden elkaar via een betrouwbaar kanaal, zoals een erkende bemiddelaar of een makelaar. De andere aandachtspunten voor jou als verhuurder zijn:

De inkomenstoets. Vraag om de laatste loonstrookjes of een ander bewijs van inkomen om er zeker van te zijn dat de huurder aan zijn of haar verplichtingen kan voldoen. Laat je nooit verleiden om contant geld aan te nemen, ook al is het nog zo veel. Je kan te maken hebben met criminelen die een drugslab of een seksclub in je huis willen beginnen. De overheid kan je dan verdenken van medeplichtigheid en het witwassen van zwart geld.

Het contract. Voor de verhuur van een woning bestaat geen standaard huurcontract. Dat heeft te maken met de APV (Algemene Plaatselijke Verordeningen) die in elke plaats anders is. In de APV staat bijvoorbeeld welke vormen van tijdelijk verhuur toegestaan zijn. Als je dat niet goed in kaart hebt, kan je bijvoorbeeld denken dat je je woning zelf weer kan betrekken, terwijl de gemeente dat niet toestaat en de huurder dus niet vertrekt uit je woning. Stel je huurcontract dus op in overleg met een juridische professional of huurmakelaar uit de buurt.

Het onderhoud. Elk huis heeft regelmatig onderhoud nodig – dit kan je inplannen. Er zijn echter ook incidenten waar je meteen op moet reageren. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage, een inbraak of stormschade. Bij zo'n noodgeval moet je meteen ter plekke zijn om de schade te inventariseren, een rapport op te maken voor de verzekering en om de reparaties uit te (laten) voeren.

ALLEEN OF SAMEN?

Als je in de buurt woont, je tijd zelf in kan delen en goed bent in klussen en het oplossen van problemen, kan het een uitstekend idee zijn om helemaal zelf je woning te verhuren. Je kunt je huis echter ook verhuren via een derde partij. Wat kan een vastgoedbeheerder voor je doen?

  • Adviseren over de mogelijkheden van vaste of tijdelijke verhuur
  • Een betrouwbare huurder zoeken
  • Een goed contract opstellen
  • De huur innen
  • Het onderhoud en de reparaties doen

Een betrouwbare verhuurmakelaar annex vastgoedbeheerder voor huizen in Utrecht en omgeving, is Domvast. Domvast heeft een groot bestand met potentiële huurders en een eigen onderhoudsteam.

Geef onder kantoortijden een belletje naar 0302230231 of mail via onze contactpagina voor een vrijblijvend adviesgesprek.